|
Εκπ.Προσωπικό > Μαθήματα - Ωρες > Γκορτζή Ολγα |
|
|
|
Οργανική Χημεία (Θεωρία) |
|
Θεματικές ενότητες μελέτης
Σύσταση και βασικοί κανόνες Ονοματολογίας Οργανικών Ενώσεων. Σύνταξη και στερεοχημεία Οργανικών Ενώσεων. Χημικοί δεσμοί, Ατομικά και Μοριακά Τροχιακά- Υβριδισμός, Συντονισμός. Στερεοχημεία και στερεοϊσομέρεια. Αρωματικότητα, Συζυγιακό-Επαγωγικό φαινόμενο. Αλειφατικοί και αρωματικοί υδρογονάνθρακες, (ονοματολογία, ιδιότητες, παρασκευές, χρήσεις). Αλκοόλες, φαινόλες, αιθέρες, (ονοματολογία, ιδιότητες, παρασκευές, χρήσεις). Θειούχες ενώσεις, καρβοξυλικά οξέα, εστέρες, (ονοματολογία, ιδιότητες, παρασκευές, χρήσεις). Αμίνες, συνθετικά πολυμερή, ετεροκυκλικές ενώσεις (ονοματολογία, ιδιότητες, παρασκευές, χρήσεις), βιταμίνες. Δομική Bιοχημεία: Λιπίδια (ταξινόμηση, προέλευση, δομές, ισομέρειες, κυριότερα μέλη, φυσικές και χημικές ιδιότητες). Υδατάνθρακες (ταξινόμηση, προέλευση, δομές, ισομέρειες, κυριότερα μέλη, φυσικές και χημικές ιδιότητες). Αμινοξέα, πεπτίδια, πρωτεΐνες (ταξινόμηση, προέλευση, δομές, ισομέρειες, κυριότερα μέλη, φυσικές και χημικές ιδιότητες). Nουκλεοσίδια, νουκλεοτίδια, νουκλεϊκά οξέα (διάκριση, δομές, μέλη και ιδιότητες). Συνοπτική Δυναμική Bιοχημεία: Ένζυμα, συνένζυμα (δομές, τρόπος δράσης). Eισαγωγή στο μεταβολισμό/Bιοενεργητική.
|
Ώρες διδασκαλίας |
|
Τρίτη 8:00-11:00, Αίθουσα Α1.
|
|
Ανάλυση Τροφίμων Ι (Θεωρία) |
|
Θεματικές ενότητες μελέτης
Κριτήρια επιλογής αναλυτικών μεθόδων- παρουσίαση αποτελεσμάτων –Αξιοπιστία-Στατιστική Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Δειγματοληψία και προετοιμασία εργαστηριακών δειγμάτων για ανάλυση. Μακροσκοπικός έλεγχος. Φυσικές σταθερές τροφίμων. Ογκομετρούμενη οξύτητα και pH. Προσδιορισμός του ποσοστού υγρασίας. Προσδιορισμός του ποσοστού άλατος. Προσδιορισμός τέφρας τροφίμων-αλκαλικότητα τέφρας. Ποσοτικός προσδιορισμός πρωτεϊνών- ποσοτικός προσδιορισμός αμινοξέων σε χυμούς εσπεριδοειδών. Προσδιορισμός ακατέργαστου λίπους στα τρόφιμα. Ογκομετρικός προσδιορισμός της βιταμίνης C. Προσδιορισμός συνολικού αζώτου κατά Κjeldahl. Ογκομετρικός Προσδιορισμός Ασβεστίου στα Τρόφιμα με Πρότυπο Διάλυμα KMnO4. Απομόνωση και ανάλυση των αρωματικών συστατικών των τροφίμων. Σύγχρονες μέθοδοι προσδιορισμού της νοθείας στα τρόφιμα. Παρακολούθηση των αναλυτικών μεθόδων όπως αυτές προτείνονται από την κείμενη Κοινοτική νομοθεσία.
|
Ώρες διδασκαλίας |
|
Τρίτη 11:00-13:00, Αίθουσα Α1
|
|
Γενική Χημεία (Θεωρία) |
|
Θεματικές ενότητες μελέτης
Βασικές Γνώσεις Χημείας. Ατομική Θεωρία, Ατομική δομή, Χημικές ουσίες, Χημικές αντιδράσεις. Κβαντική Θεωρία του Ατόμου. Ηλεκτρονικές Δομές και Περιοδικότητα. Ιοντικός και Ομοιοπολικός Δεσμός. Μοριακή Γεωμετρία και Θεωρία Μοριακών Τροχιακών. Διαλύματα (Τύποι-Διαλυτότητα-Επιδράσεις θερμοκρασίας –Πίεσης στη διαλυτότητα). Αθροιστικές Ιδιότητες Διαλυμάτων-Σχηματισμός Κολλοειδών.
Ταχύτητα Αντίδρασης-Μηχανισμός Αντιδράσεων. Χημική Ισορροπία. Οξέα και Βάσεις(Θεωρία-Ισχύς-Αυτοϊοντισμός νερού και pH. Ισορροπίες Οξέων-Βάσεων. Διαλυτότητα και Ισορροπίες Συμπλόκων Ιόντων. Θερμοδυναμική και Ισορροπία. Ηλεκτροχημεία.
|
Ώρες διδασκαλίας |
|
Τρίτη 14:00-17:00, Αίθουσα Α1
|
|
Χημεία Τροφίμων (Θεωρία) |
|
Θεματικές ενότητες μελέτης
Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων. Δομή χημικές και φυσικοχημικές ιδιότητες υδατανθράκων, ανίχνευση και διάκριση τους. Χημική-ενζυμική υδρόλυση υδατανθράκων. Μη Ενζυμική Αμαύρωση -Kαραμελλοποίηση, αντιδράσεις αμαύρωσης τροφίμων, σημαντικά υδατανθρακούχα τρόφιμα. Δομή αμινοξέων, πεπτιδίων, πρωτεϊνών, λειτουργικές και χημικές ιδιότητες πρωτεϊνών, ρόλος των πρωτεϊνών στη διατροφή του ανθρώπου. Αντίδραση Maillard (επιμέρους αντιδράσεις, έλεγχος και αναστολή). Δομή και χημικές ιδιότητες λιπιδίων, σταθερές λιπαρών υλών, παραλαβή και ανάλυση λιπιδίων από φυτικούς και ζωικούς ιστούς, ο ρόλος τους στη διατροφή. Γαλακτώματα, τύποι γαλακτωμάτων, σταθερότητα-γαλακτωματοποιητές δομή και δράση. Ένζυμα (δομή & δράση)-Ενζυμική Αμαύρωση. Ενζυμική Υδρόλυση Λιπιδίων-Χημική υδρόλυση λιπιδίων. Βιταμίνες. Χημική δομή, ονοματολογία και πηγές, επίδραση της επεξεργασίας. Πρόσθετα τροφίμων. Μικροσυστατικά τροφίμων. Νέα τρόφιμα και υποκατάστατα τροφίμων. Χημικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την επεξεργασία την αποθήκευση και το μαγείρεμα των τροφίμων. Ανεπιθύμητες ουσίες τροφίμων, διοξίνες, ενζυμική αμαύρωση, έλεγχος ενζυμικής αμαύρωσης. Οσμή-γεύση, είδη γεύσης, επίγευση, τροποποίηση γεύσης, οσμή και χημική δομή, προσδιορισμός γεύσης οσμής.
|
Ώρες διδασκαλίας |
|
Τετάρτη 8:00-11:00, Αίθουσα Β1
|
|
Χημεία Τρορίμων (Εργαστήριο) |
|
Εργαστηριακές Ασκήσεις
1η . Αναγωγικές Ιδιότητες των σακχάρων, 2η . Χημική Υδρόλυση Σακχάρων, 3η . Μη Ενζυμική Αμαύρωση- Καραμελλοποίηση, 4η . Ποιοτική Ανάλυση των Πρωτεϊνών, 5η . Ποσοτικός Προσδιορισμός των Πρωτεϊνών, 6η . Μη Ενζυμική Αμαύρωση Τροφίμων-Αντίδραση Maillard, 7η . Α΄ Γραπτή Εξέταση, 8η . Γαλακτώματα (τύποι-γαλακτωματοποιητές), 9η . Προσδιορισμός Λιπιδίων, 10η . Σαπωνοποίηση Λιπών και Ελαίων, 11η . Ενζυμική Υδρόλυση Λιπιδίων, 12η . Ενζυμική Αμαύρωση Τροφίμων, 13η Ανεπιθύμητα συστατικά στα Τρόφιμα- Προσδιορισμός Αλλεργιογόνων, 14. Β΄ Γραπτή Εξέταση.
|
Ώρες διδασκαλίας |
|
Τετάρτη 11:00-15:00 (Χημείο Α)
|
|
|
|
|
|
|
Ημέρες και ώρες Επικοινωνίας- Γκορτζή Ολγα |
|
|
|
|
|
|
|
|